Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Ηφαίστειο σε έκρηξη οι φυλακές

Oργανωμένο σχέδιο εκ των έσω, για μαζική αναστάτωση στις φυλακές της χώρας, κάνει λόγο το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά τα περιστατικά απόπειρας αποδράσεων και μία απόδραση κρατουμένου, που προκάλεσαν την αντίδραση του Χ.Καστανίδη, με την εντολή για διενέργεια πειθαρχικής έρευνας.
Σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης γίνεται ευθέως λόγος για κύκλους που επιδιώκουν μαζική πρόκληση αναστάτωσης στις φυλακές, χωρίς ωστόσο να κατονομάζονται πρόσωπα και να αναφέρονται συγκεκριμένες πληροφορίες:
"Η επανάληψη των περιστατικών δεν μπορεί να είναι τυχαία. Φαίνεται ...
πως κάποιοι δοκιμάζουν τις αντοχές του σωφρονιστικού συστήματος, πιθανόν ενόψει σχεδιαζόμενων από ορισμένους κύκλους αναταραχών στα καταστήματα κράτησης της χώρας", αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει:
"Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να υπονομεύσει τις μεταρρυθμίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που στόχο έχουν την αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος".
Είναι πάντως η πρώτη φορά που το υπουργείο Δικαιοσύνης, γνωστοποιεί εκ των προτέρων ότι το σύστημα είναι σε κατάσταση επιφυλακής, γεγονός που ερμηνεύεται ως ασφαλής πληροφόρηση του υπουργείου για συγκεκριμένο σχέδιο που έχει τεθεί σε εφαρμογή και στοχεύει στη διατήρηση προνομίων και κεκτημένων στον υπόγειο κόσμο των φυλακών.
Το υπουργείο πάντως εμφανίζεται έτοιμο να αντιδράσει άμεσα, με σειρά κινήσεων που θα εξουδετερώσουν την προετοιμασία από κρατούμενους με ισχύ και διασυνδέσεις στον υπόκοσμο, καταστάσεων που θα κάνουν την κατάσταση ανεξέλεγκτη.
Άλλωστε είναι τουλάχιστον δύο οι περιπτώσεις που αποκαλύφθηκε ότι το οργανωμένο κύκλωμα που δρα στις φυλακές και στελεχώνεται με βαρυποινίτες έχει τη δυνατότητα να κινεί τα νήματα στο οργανωμένο έγκλημα και να οργανώνει εγκληματικές επιχειρήσεις.
Στην πρώτη περίπτωση επρόκειτο για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου που οργανώθηκε αποκλειστικά από νονούς της νύχτας που εκτίουν πολυετείς ποινές και στην οποία ενεπλάκησαν δικηγόροι, επιχειρηματίες και κακοποιοί σε ένα ευρύ δίκτυο που αντλούσε και διοχέτευε πληροφορίες, χρήμα και όπλα εκτός φυλακής.
Η δεύτερη περίπτωση είναι αυτή των δύο θεαματικών αποδράσεων του Βασίλη Παλαιοκώστα και του συνεργάτη του Αλκέτ Ριζάϊ, με ελικόπτερο, όπου όπως φαίνεται τα νήματα κινήθηκαν μέσα από τις φυλακές με αριστοτεχνικό τρόπο και τέλειο συγχρονισμό και όπως φαίνεται και με τη συνεργασία προσώπων σε θέσεις κλειδιά στις φυλακές, η ταυτότητα των οποίων όμως δεν αποκαλύφθηκε ποτέ από την έρευνα που ακολούθησε.
Τέλος,  τόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης,  όσο και αυτό της Προστασίας του Πολίτη, θεωρούν δεδομένο ότι και τρομοκρατικά χτυπήματα οργανώθηκαν μέσα από τις φυλακές από κρατούμενους με δυνατότητα διακίνησης όπλων και χρήματος, που έχει προέλθει από ληστείες που έκαναν συνεργάτες τους.
Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο φαίνεται να λαμβάνει υπόψιν την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τον κορεσμό των φυλακών όλης της χώρας, όπου συνυπάρχουν υπόδικοι για μικροαδικήματα, με βαρυποινίτες και ισοβίτες, τις συμμορίες που δημιουργούνται από αλλοδαπούς κρατούμενους, ο αριθμός των οποίων έχει φθάσει σε ύψος ρεκόρ, καθώς και την πλημμελή εκπαίδευση και ανεπάρκεια δεκάδων σωφρονιστικών υπαλλήλων, αλλά και πολλών που εμπλέκονται σε κυκλώματα και προσφέρουν υποστήριξη σε μέσα και διευκολύνσεις σε κρατούμενους.
Έτσι το υπουργείο Δικαιοσύνης καλείται να λάβει δραστικά μέτρα με τη μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος, ένα πραγματικό ναρκοπέδιο, που μέχρι τώρα έχει "ανατινάξει" από την καρέκλα αρκετούς προκατόχους του Χ.Καστανίδη