Αθήνα
Μεγάλη πτώση κατά 16% περίπου σημείωσαν τα έσοδα από ταξιδιωτικές υπηρεσίες τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Σε επίπεδο εξαμήνου καταγράφεται πτώση 11,9%, ενώ σε επίπεδο διετίας η πτώση φθάνει το 24%. Η εξέλιξη αυτή προσθέτει επιπλέον προβλήματα στο οικονομικό επιτελείο, που αναζητά εναγωνίως έσοδα, αφού καθίσταται αμφίβολο αν θα εισπράξει τελικά από τις τουριστικές επιχειρήσεις το ΦΠΑ που προσδοκά.
Ιδιαιτέρως αρνητικές συνέπειες εκτιμάται ότι θα έχει η κακή πορεία της τουριστικής σεζόν και στην απασχόληση.
Ειδικότερα, τον Ιούνιο οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες ανήλθαν σε 1,178 δισ. ευρώ, έναντι 1,398 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι (πτώση περίπου κατά 16%).
Σε επίπεδο εξαμήνου, οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες ανήλθαν σε 2,783 δις. ευρώ έναντι 3,158 δισ. ευρώ το περσινό πρώτο εξάμηνο και 3,629 δισ ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2008.
Περιορίστηκαν δηλαδή έναντι του 2009 κατά 253 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν κατά 11,9%.
Μειωμένες εμφανίζονται και οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος κατά 10,5%.
Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από κατοίκους εξωτερικού επηρεάστηκαν ιδιαίτερα τον Ιούνιο μετά τον θάνατο τριών τραπεζικών υπαλλήλων στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας τον Μάιο και τις αλλεπάλληλες απεργίες διαφόρων επαγγελματικών ομάδων, που είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες τουρίστες να παραμένουν αποκλεισμένοι σε αεροδρόμια και λιμάνια, αναφέρει το Reuters.
«Ο χειρότερος μήνας του καλοκαιριού προβλέπεται ότι είναι ο Ιούνιος. Εκεί πληρώσαμε τα γεγονότα του Μαΐου, τις πορείες, τους θανάτους και την κακή δημοσιότητα που ακολούθησε», είπε ο Γιώργος Δρακόπουλος, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Ο τουρισμός στη χώρα έχει ήδη να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από γειτονικούς προορισμούς, όπως η Τουρκία και η Κροατία. Αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στο 23% από τις αρχές του έτους αποθαρρύνει τους τουρίστες.
«Οι τουρίστες ήταν σίγουρα φοβισμένοι λόγω των διαδηλώσεων και των βίαιων επεισοδίων στην Αθήνα και δεν έκαναν κρατήσεις», δήλωσε ο Andreas Schuerle, οικονομολόγος στην DekaBank, όπως αναφέρει το Reuters.
«Η Ελλάδα είναι επίσης σχετικά ακριβή χώρα για τους τουρίστες και οι αυξήσεις των φόρων την έκαναν ακόμη πιο ακριβή» πρόσθεσε.
Παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας ήλπιζαν αρχικά ότι ο κλάδος θα τα πήγαινε καλύτερα φέτος σε σχέση με πέρυσι λόγω της υποχώρησης του ευρώ, αλλά οι κοινωνικές αναταραχές εξανέμισαν τις όποιες ελπίδες και τώρα βλέπουν την περυσινή πτώση των τουριστικών εσόδων κατά 10% να επαναλαμβάνεται και φέτος.
«Δεν το έχω ξαναζήσει αυτό ... Δεν είχαμε καθόλου δουλειά τον Ιούνιο», είπε η 50χρονη Αλεξάνδρα Βερυκοκάκη, ιδιοκτήτρια κοσμηματοπωλείου, από τα παλαιότερα στο κέντρο της Αθήνας.
Ο κ. Δρακόπουλος πάντως είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις για βελτίωση της κατάστασης, καθώς η μείωση των αφίξεων των τουριστών ήταν πιο συγκρατημένη τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στο 1,3% σε σχέση με την πτώση 5,5% - 6% που υπήρξε τον Μάιο.
Για τον Αύγουστο, προέβλεψε ότι οι αφίξεις θα διατηρηθούν στα ίδια ή ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.