Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Πυρκαγιές: Μάχες πυρόσβεσης και αποκατάστασης

Με τις πυρκαγιές να δοκιμάζουν διάφορα σημεία της χώρας, σε εξέλιξη βρίσκεται εκτός από τις ενέργειες πυρόσβεσης και η διαδικασία αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν. Ποσό της τάξης των 400.000 ευρώ, ενέκρινε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πρόσφατες πυρκαγιές στη Σάμο.
Επίσης με έγγραφό του ο Νομάρχης Σάμου, Μανώλης Κάρλας, ζήτησε την ενίσχυση των κτηνοτρόφων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες του κλάδου, ο οποίος επλήγη από τις πρόσφατες πυρκαγιές στο νησί. Με τις πρόσφατες πυρκαγιές στη Σάμο καταστράφηκαν 12 σταβλικές εγκαταστάσεις, χάθηκαν 300 αιγοπρόβατα και το σημαντικότερο...
για την επιβίωση του κλάδου, καταστράφηκαν δασικοί βοσκότοποι 25 κτηνοτρόφων.
Στο αίτημά του ο κ. Κάρλας αναφέρει ότι αντίστοιχα μέτρα είχαν ληφθεί και το έτος 2000 για τους κτηνοτρόφους της Σάμου και πρόσφατα για τους κτηνοτρόφους της Δυτικής Πελοποννήσου.
Στο μέτωπο των πυρκαγιών, φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση στο Μπαρμπαλιό Αιτωλοαακαρνανίας λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, σε δύσβατο σημείο. Την κατάσταση αντιμετωπίζουν έξι οχήματα, 13 πυροσβέστες και ένα ελικόπτερο.
Καλύτερη είναι η εικόνα από τις άλλες πυρκαγιές, καθώς σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στη Λευκάδα, ενώ υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Κυπαρισσία και Αρκαδία.