Στη μάχη για τη συγκέντρωση εσόδων μπαίνουν εκ νέου οι αποδείξεις, καθώς το υπουργείο Οικονομκών μελετά τη θέσπιση επιπρόσθετων κινήτρων για τη συλλογή τους, κυρίως από κλάδους που έχουν μεγάλα ποσοστά φοροδιαφυγής.Στην αγορά έχουν παρατηρηθεί σημάδια κόπωσης στη διαδικασία της συγκέντρωσης των αποδείξεων και το ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο είναι να μην ατονήσει περαιτέρω το μέτρο έως το τέλος του χρόνου.
Μία από τις αιτίες είναι το γεγονός ότι πολλοί φορολογούμενοι, κυρίως οι χαμηλόμισθοι, έχουν ήδη καλύψει το απαιτούμενο αφορολόγητο με βάση τις αποδείξεις και συνεπώς δεν έχουν σημαντικό λόγο ώστε να επιμένουν στην έκδοσή τους.
Οι όποιες αποφάσεις θα κριθούν από τα έσοδα από τον ΦΠΑ του Αυγούστου. Εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα εξεταστεί κατά πρώτον να αυξηθεί το ανώτατο όριο των 3.000 ευρώ σε αποδείξεις που ισχύει σήμερα και τις οποίες δικαιολογεί η εφορία, δίνοντας μάλιστα και μπόνους 10% σε όσους συγκεντρώσουν αποδείξεις πάνω από το όριο που είναι αναγκαίο για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητό τους.
Έτσι, φορολογούμενος με 30.000 ευρώ εισόδημα, χρειάζεται 6.600 ευρώ για το αφορολόγητο και πάνω από αυτό έχει μπόνους 10% μέχρι τις 9.600, δηλαδή για τα επιπλέον 3.000 ευρώ που τυχόν συγκεντρώσει.
Όσοι έχουν εισόδημα πάνω απο 50.000 ευρώ, χρειάζονται 12.000 ευρώ αποδείξεις για το αφορολόγητο και θα έχουν μπόνους 10%, εάν συγκεντρώσουν αποδείξεις 15.000 ευρώ.
Η σκέψη είναι να αυξηθεί το όριο αυτό και να πάει στις 17.000, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο συλλογής αποδείξεων, αναλογικά για όλους τους φορολογούμενους.
Επίσης, εξετάζεται να μετρά έως και στο διπλάσιο η αξία ορισμένων αποδείξεων, όταν αυτές αφορούν ορισμένες επαγγελματικές ομάδες που φοροδιαφεύγουν συστηματικά, όπως ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί και δικηγόροι.