Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Μαρκογιαννάκηδες και... Πλακιωτάκηδες


Ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ προανήγγειλε την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Κρήτης, παρ΄ ότι κινδυνεύει με διαγραφή

Επισημοποιήθηκε χθες το αντάρτικο που οργανώνουν οι υποστηρικτές της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στην Κρήτη αντιδρώντας στην υποψηφιότητα του κ. Ι. Πλακιωτάκη. Ο βουλευτής Χανίων και πρώην υπουργός κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης προανήγγειλε ότι
προτίθεται να κατέλθει ως ανεξάρτητος υποψήφιος στο νησί, παρ΄ ότι η Ρηγίλλης έχει ήδη ανακοινώσει ότι αν επιχειρήσει κάτι τέτοιο θα τον διαγράψει αμέσως από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος ως γνωστόν έχει στενές σχέσεις με την πρώην υπουργό Εξωτερικών, δήλωσε χθες ότι έμαθε από τα μέσα ενημέρωσης για την υποψηφιότητα του κ. Πλακιωτάκη για την Περιφέρεια Κρήτης. Υπέρ της υποψηφιότητας Μαρκογιαννάκη τάχθηκε και ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Ελ. Αυγενάκης, ο οποίος δήλωσε βέβαιος ότι θα υπάρξει κι άλλος υποψήφιος της ΝΔ στην Κρήτη.

Ωστόσο από το περιβάλλον του κ. Πλακιωτάκη αλλά και από τη Ρηγίλλης επισημαίνεται ότι ο υποψήφιος περιφερειάρχης είχε συνάντηση πριν από την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του με όλους τους βουλευτές της ΝΔ από την Κρήτη- επομένως και με τον κ. Μαρκογιαννάκη. Αλλες πηγές τονίζουν μάλιστα ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης «δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν είχε ιδέα, όταν επιμελώς απέφυγε- επικαλούμενος προσωπικές υποχρεώσεις- να παρευρεθεί στη συνάντηση των βουλευτών Κρήτης της ΝΔ με τον κ. Αντ. Σαμαρά, όταν ο τελευταίος βρέθηκε πρόσφατα στο νησί».

«Ουδείς με ρώτησε, ουδείς με πληροφόρησε, ως εάν δεν υπήρχα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρκογιαννάκης σε χθεσινή συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΝΕΤ 105,8. Και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να θεωρείται «μάλλον δεδομένο» ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών θα στηρίξει άλλον υποψήφιο για περιφερειάρχη στην Κρήτη και όχι τον κ. Πλακιωτάκη- παρά το γεγονός ότι αυτός την είχε στηρίξει και στις εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία της ΝΔ τον περασμένο Νοέμβριο.

Μάλιστα ο κ. Μαρκογιαννάκης αποκάλυψε ότι έχει συζητήσει περί της πιθανής υποψηφιότητάς του και με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκη. «Εγώ τις διακοπές μου τις κάνω στην Κρήτη, τις κάνω στα Χανιά και το σπίτι μου από το σπίτι του κ. Μητσοτάκη δεν απέχει πάνω από 70 μέτρα. Οταν συναντιούνται δύο πολιτικοίδεν νομίζω να συζητούν μόνο κοινωνικά θέματα. Συζητούν και πολιτικά, προεχόντως πολιτικά, θα έλεγα».

Ερωτηθείς σχετικά με την υποψηφιότητά του απάντησε με νόημα: «Εχουν συζητηθεί διάφορα, μεταξύ των οποίων και αυτό». Ο κ. Μαρκογιαννάκης εξήγησε ότι «ως ιδέα δεν μου είναι αποκρουστική, δεν μου είναι απορριπτέα ευθύς εξαρχής, το ομολογώ. Τώραπρέπει να συντρέξουν και άλλες προυποθέσεις. Δεν έχω απορρίψει το οτιδήποτε εν πάση περιπτώσει». Οσο για τον κίνδυνο να έχει ήδη ανοίξει η πόρτα της διαγραφής του από τη ΝΔ ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε ότι από τη στιγμή που αγνοήθηκε με πρωτοφανή τρόπο κατά την επιλογή Πλακιωτάκη «από εδώ και πέρα δεν νομίζω ότι είναι βαρύτερο το να κάνω εγώ μια τέτοιου είδους κίνηση».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FΜ ο κ. Πλακιωτάκης απέφυγε να αντιπαρατεθεί με τον κ. Μαρκογιαννάκη. «Μένει να επαληθευτούν τα όποια σενάρια» είπε χαρακτηριστικά. «Οσον με αφορά προσωπικά θα καταθέσω τις δικές μου προτάσεις, και οι πολίτες είναι εκείνοι που θα βγάλουν το συμπέρασμα και θα επιλέξουν τον εκλεκτό τους».

Επίθεση της Ρηγίλλης στον Παπακωνσταντίνου
Ευθεία επίθεση στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου εξαπέλυσε χθες η ΝΔ, με αφορμή τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την πορεία της οικονομίας. «Η πτώση του τουριστικού συναλλάγματος, των ξένων επενδύσεων και του τζίρου των καταστημάτων δείχνει ότι η ύφεση θα γίνει πιο βαθιά και θα είναι, δυστυχώς, παρατεταμένη» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κ. Π. Παναγιωτόπουλος . «Το κυνήγι των εσόδων κινδυνεύει να αποδειχθεί χαμένη υπόθεση, αν δεν υπάρξουν εδώ και τώρα μέτρα για την ανάπτυξη και την τόνωση της αγοράς» κατέληξε.

Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας κ. Χρ. Σταϊκούρας με μακροσκελή ανακοίνωσή του επεχείρησε να καταδείξει την αυτοδιάψευση της κυβέρνησης σε σχέση με την υστέρηση των εσόδων. Ο κ. Σταϊκούρας έχει σταχυολογήσει τρεις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες, ενώ μιλούσε περί κανονικής εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα γεγονότα και τα στοιχεία διέψευσαν τις προσδοκίες του- ιδιαίτερα μάλιστα καθώς «η κυβέρνηση αποδέχεται πλέον ότι η υστέρηση κατά το πρώτο επτάμηνο του τρέχοντος έτους αγγίζει τα 1,3 δισ. ευρώ», σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Κατηγορεί μάλιστα την κυβέρνηση ότι μεθόδευσε, προς το χαμηλότερο, τα έσοδα του τελευταίου τριμήνου του 2009, ώστε να παρουσιάσει τεχνητά αυξημένα τα έσοδα της αντίστοιχης εφετινής περιόδου.

Κατά Πλακιωτάκη και ο Κακλαμάνης Με την άποψη της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη να μην υποστηρίξει την υποψηφιότητα Πλακιωτάκη διότι αυτή δεν έχει αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, συντάχθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνης. «Είναι αυτονόητο. Εμένα θα μου άρεσε να βρεθεί ένα πρόσωπο καθαρά αυτοδιοικητικό» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, διαφοροποιούμενος από την πρόταση της ΝΔ, παρά το γεγονός ότι κατέρχεται με τη στήριξή της για μια δεύτερη θητεία. Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο κ. Κακλαμάνης είχε υπο στηρίξει την πρώην υπουργό Εξωτερικών στη μάχη για την προεδρία της ΝΔ τον περασμένο Νοέμβριο.

Χθες η αξιωματική αντιπολίτευση ανακοίνωσε άλλες τέσσερις υποψηφιότητες. Οι τρεις από αυτές αφορούν τον Νομό Ημαθίας και πρόκειται συγκεκριμένα για αυτές των κκ. Φ. Δημητριάδη (Δήμος Αλεξανδρείας), Λ. Τσαβδαρίδη (Δήμος Βέροιας) και Β. Γώγου (Δήμος Νάουσας). Στον Νομό Πιερίας επελέγη ο κ. Κ. Δημόπουλος (Δήμος Δίου- Ολύμπου).