Αύριο θα αρχίσει η διάθεση 2.000 αντιδραστήρων για τον έλεγχο των 2.000 μονάδων αίματος, οι οποίες έχουν μπει σε καραντίνα, με αφορμή τα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του δυτικού Νείλου. Ήδη, το υπουργείο Υγείας έχει παραγγείλει 2.000 αντιδραστήρες που θα διατεθούν στα Κέντρα Μοριακού Ελέγχου των νοσοκομείων της Λάρισας και του ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο, η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ έκρινε ότι οι 1.000 αντιδραστήρες, που θα του διατεθούν, δεν επαρκούν για τις ανάγκες του και προχώρησε στην παραγγελία άλλων 1.000. Στο μεταξύ, από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε ότι υπάρχει επάρκεια αίματος στα Κέντρα Αιμοδοσίας των νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ και Λάρισας, όπου λειτουργούν Κέντρα Μοριακού Ελέγχου.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι στα δύο νοσοκομεία τα προγραμματισμένα και τα επείγοντα χειρουργεία γίνονται κανονικά, ενώ παράλληλα λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και ποιότητα του αίματος που συλλέγεται και διοχετεύεται προς διάφορες κατευθύνσεις.
Ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Γεώργιος Βέργουλας, στο περιθώριο ημερίδας με θέμα «Πυρετός από τον ιό του δυτικού Νείλου», που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το Κέντρο Μοριακού Ελέγχου του ΑΧΕΠΑ έχει παραγγείλει 2.000 τεστ, με τα οποία θα ελεγχθούν οι ύποπτες μονάδες αίματος.
Η ποσότητα αυτή, σύμφωνα με τον κ. Βέργουλα, θεωρείται επαρκής και -εφόσον κριθεί απαραίτητο- την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει νέα παραγγελία. Παράλληλα, τόνισε πως δεν υπάρχει καμία έλλειψη αίματος, ούτε στο ΑΧΕΠΑ, ούτε στο Ιπποκράτειο.
Στο μεταξύ, ο γραμματέας δημόσιας υγείας του υπουργείου Υγείας Αντώνης Δημόπουλος, δήλωσε ότι οι ύποπτες μονάδες αίματος που έχουν δεσμευτεί ανέρχονται στις 2.000 και ότι θα διατεθούν αύριο από 1.000 αντιδραστήρες για τον έλεγχό τους στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Λάρισας. Ανέφερε ακόμη ότι σε όλα τα νοσοκομεία της κεντρικής Μακεδονίας υπάρχει απόλυτη επάρκεια αίματος.
Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου το πρόβλημα
Το πρόβλημα της λοίμωξης από το συγκεκριμένο ιό αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα ή και τα τέλη του Σεπτεμβρίου. Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο ΑΠΘ Άννα Παππά, η δραστηριότητα των κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό του δυτικού Νείλου αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Γεώργιος Σαρόγλου, ανέφερε ότι το φαινόμενο των κουνουπιών θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα αρχίσει να μειώνεται διότι και η θερμοκρασία θα πέσει και η διάρκεια της ημέρας θα μικρύνει.
Επισήμανε ακόμη ότι το πρόβλημα του ιού του δυτικού Νείλου εμφανίστηκε μόνο στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας, διότι εκεί υπάρχουν υδροβιότοποι όπου συγκεντρώνονται πουλιά, τα οποία έρχονται από άλλες χώρες μεταφέροντας διάφορους ιούς. Τόνισε ακόμη ότι τα φετινά κρούσματα θα πρέπει να αφυπνίσουν τους αρμοδίους, ώστε να γίνονται σωστά οι ψεκασμοί τα επόμενα χρόνια.
Επεκτείνεται το πρόγραμμα καταπολέμησης
Στο μεταξύ η περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας επεκτείνει το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ τα υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκινούν το πρόγραμμα ακμαιοκτονιών.
Όπως ανέφερε η γενική γραμματέας της Περιφέρειας Μαρία Λιονή, ήδη αποφασίστηκε η παράταση των υφισταμένων συμβάσεων κωνωποκτονίας μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ χτες αποφασίστηκε και η διάθεση από το υπουργείο Οικονομικών των 300.000 που είχε ζητήσει η Περιφέρεια για τη συνέχιση του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών.
Άμεση έναρξη ακμαιοκτονιών
Τις διαδικασίες για την άμεση έναρξη ραντισμάτων για την καταπολέμηση των μεγάλων κουνουπιών (ακμαιοκτονίες), με επίγεια μέσα, σε εστίες μολυσμένων κουνουπιών, στην Κεντρική Μακεδονία, θα αναλάβουν τα υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Αυτό ανακοινώθηκε, ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για το θέμα του ιού του Δυτικού Νείλου. Στη σύσκεψη προήδρευσε η Γενική Γραμματέας, Μαρία Λιονή και συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΤΕΔΚ του νομού Θεσσαλονίκης, της «Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης», του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών και Πολιτικής Προστασίας του νομού Σερρών και εταιρειών που διενεργούν ψεκασμούς στο πλαίσιο των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών.
Όπως έγινε γνωστό, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πέρα από το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών για το οποίο διατέθηκαν φέτος 1.948.000 ευρώ, θα επεκτείνει το πρόγραμμα και με επιπρόσθετη χρηματοδότηση 300.000 ευρώ έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, η κ. Λιονή, στο πλαίσιο ημερίδας, που έγινε σήμερα στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» για τον ιό του Δυτικού Νείλου, γνωστοποίησε ότι θα συσταθεί σε κάθε νομό της Περιφέρειας μία τοπική επιτροπή δράσης η οποία θα έρχεται σε επαφή με την κεντρική επιτροπή διαχείρισης της κρίσης.
Σημειώνεται ότι, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της ΤΕΔΚ του νομού Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, είχε ζητήσει τις περασμένες μέρες, με επιστολή του στην υπουργό Υγείας, την έγκριση και άμεση χρηματοδότηση του προγράμματος ακμαιοκτονίας που εκπόνησαν οι τοπικοί φορείς.
Ωστόσο, κατά τη συζήτηση του σχετικού προγράμματος στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, τον Μάρτιο του 2009, ο τότε νομαρχιακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος από την παράταξη των Οικολόγων είχε προβάλλει ενστάσεις για τη μέθοδο της ακμαιοκτονίας καθώς, όπως είχε τονίσει, είναι διαφορετική από τη μέθοδο καταπολέμησης των κουνουπιών στο στάδιο της προνύμφης, διότι απαιτεί τη χρήση νέας δραστικής ουσίας που είναι επικίνδυνη και τοξική για τους υδρόβιους οργανισμούς.
Απαντώντας, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μιχάλης Τζόλλας είχε αναφέρει ότι η ανώτατη επιτροπή έγκρισης φαρμάκων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζει κάθε ουσία και έχει την ευθύνη έγκρισης των σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται.